Schoenen

De geweldige krachten die gebruikt worden, wanneer de voeten van de loper(-ster) de grond raken (tot drie maal het lichaamsgewicht bij het neerkomen op de hiel) vragen veel van hardloopschoenen. Elke hardloper(-ster) heeft ooit wel eens pijnlijke schenen of gewrichten ervaren die zich bij het hardlopen, op vooral harde oppervlakten, kunnen voordoen. Deze pijn ontstaat over het algemeen door het dragen van verkeerde sportschoenen, schoenen die niet geschikt zijn voor het voettype van een individuele hardloper.

Het probleem is voornamelijk actueel voor pronerende lopers(sters) (wiens voeten te veel naar binnen rollen) en voor de supinerende lopers (wiens voeten niet genoeg naar binnen rollen). Het is relatief gemakkelijk te zien of iemand proneert of supineert: de slijtzolen van pronerende lopers slijten aan de binnenkant van de bal van de voet; van de supinerende lopers slijten zij aan de buitenkant.

Adviezen

Huiswerk/schema

Probeer elke dag minimaal een half uur stevig te wandelen of te fietsen. Daarnaast 2 dagen:

10 minuten warming up: inlopen en rekoefeningen

6 keer 2 minuten stevig wandelen gevolgd door afwisselend 2 of 1 minuut hardlopen

Aansluitend 5 minuten cooling down: stevig wandelen en rekoefeningen

Doe de hardloopdagen niet achter elkaar maar hou minimaal 1 rustdag ertussen. Hoe beter de spreiding door de week hoe groter het resultaat. De meer gevorderde lopers kunnen het aandeel hardlopen vergroten en eventueel de tijd verlengen. Pas echter op: een rustige opbouw voorkomt blessures.

Handige literatuur

De Harloopbrochure door Bob Bowerman en Els Stolk
Te bestellen bij de KNAU (ISBN 90-5121-460-X)

Lopen met een Polar Hartslagmeter door Roy Benson
Runnersworld (ISBN90-73510-05-8)

Trimloopboekje