Doel trainingen

De trainingen zijn opgezet voor de beginnende lopers. Wij willen hierin uitleg geven over lopen en trainen in de breedste zin van het woord zodat iedereen plezier krijgt of houdt in het lopen. Hiervoor wordt in de trainingen aandacht besteed aan:

De trainingen wordt afgesloten met een Cooper testloop (3 kilometer). Deze zal op de baan worden gehouden. Belangrijk bij alle trainingen is om het rustig aan te doen. Zorg ervoor dat je altijd kunt blijven praten, m.a.w. dat je nooit buiten adem komt.

Hou er rekening mee dat lopen een blessure gevoelige sport is doordat je bij elke landing je spieren en gewrichten belast. Minder blessure gevoelig is bijvoorbeeld wandelen, fietsen en zwemmen. Hierdoor moet lopen rustig opgebouwd worden, zodat de spieren sterker worden om de belasting beter te kunnen opvangen. Doordat lopen één van de sporten is waarmee je de meeste calorieën verbrand, zal het hierdoor optredende gewichtsverlies er tevens voor zorgen dat het lopen steeds makkelijker gaat.

Belangrijk: vooral in het begin niets overhaasten.

Voor het praktijk deel zal gebruik worden gemaakt van de baan, het veld binnen, rond de baan, de schietbaan van handboogvereniging Achilles en directe openbare weg..

Deelnemers trainingen

Wij verzoeken u uw naam op de presentielijst in te vullen of uw gegevens te controleren. Volgende week zal dan een complete lijst aanwezig zijn en kan de presentie worden afgetekend. Bij deelname aan minimaal 4 clinics zal een Nike Start to run t-shirt worden verstrekt.

Niveau indeling

Na de eerste training zal gekeken worden of er veel verschil in niveau aanwezig is. Zo ja zal de groep worden opgeplitst in een aantal groepjes. Hierdoor kan ieder op zijn eigen niveau trainen.

Trainingsopbouw

De komende zes weken wordt elke week een oefenprogramma meegegeven. Elke week zal iets langer worden gelopen. Daarnaast zullen de rust periodes korter worden en wordt het aandeel hardlopen binnen de training dus steeds groter. Hou zelf in de gaten of het goed gaat. Heel belangrijk: luister steeds goed naar je lichaam.

Het praktijk deel van de trainingen bestaat steeds uit:

Na afloop van de trainingen is de mogelijkheid om te douchen, vragen te stellen en eventueel nog wat te nuttigen in de kantine.

Huiswerk/schema

Probeer elke dag minimaal een half uur stevig te wandelen of te fietsen. Voor de echte beginners daarnaast 2 dagen:

10 minuten warming up: inlopen en rekoefeningen

6 keer 2 minuten stevig wandelen gevolgd door 1 minuut hardlopen

Aansluitend 5 minuten cooling down: stevig wandelen en rekoefeningen

Doe de hardloopdagen niet achter elkaar maar hou minimaal 1 rustdag ertussen. Hoe beter de spreiding door de week hoe groter het resultaat. De meer gevorderde lopers kunnen het aandeel hardlopen vergroten en eventueel de tijd verlengen. Pas echter op: een rustige opbouw voorkomt blessures.

Handige internetadressen

www.runnersweb.nl
www.knau.nl
www.hardlopen.nl
bowerman.nike.com
www.starttorun.nl
www.runnersworld.nl