Veilig en vertrouwd sporten bij Hylas

4 mrt 2019 - In het nieuws hoor je regelmatig verhalen over ongewenst gedrag. Vaak gaat het om seksueel grensoverschrijdend gedrag, maar ook pesten of discriminatie komen voor. Het gebeurt overal, ook in de sportwereld. Gelukkig lijkt het bij Hylas allemaal redelijk goed te gaan en dit willen we graag zo houden. Daarom is het niet verkeerd om bij dit thema stil te staan.  Één van de maatregelen is het aantrekken van een vertrouwenspersoon in de vorm van Jeannet Kant. Bent jij haar al tegengekomen op de posters in het clubgebouw?

Een vertrouwenspersoon is een eerste aanspreekpunt bij wie je terecht kunt met vragen als het gaat om ongewenst gedrag op wat voor gebied dan ook. Je kunt je verhaal kwijt en ze kan jou adviseren over de mogelijkheden die er zijn. Jeannet staat los van het bestuur of trainers. Zij werkt volledig onafhankelijk.

Jeannet is niet de enige bij wie je terecht kunt. Frank Koomen is vertrouwenscontactpersoon (vcp) voor de Atletiekunie en ook voor leden van atletiekverenigingen bereikbaar. Daarnaast zijn we bezig met een mannelijke vcp voor Hylas. Jos Beemster gaat binnenkort de cursus van NOC*NSF volgen en zal tijdens de ALV worden voorgedragen.

Toch is het hebben van een vertrouwenspersooon niet het enige wat we doen. We willen dat sociale veilgheid niet alleen maar vanzelfsprekend lijkt, maar ook echt een bewust onderwerp is. Dat begint bij het overleggen van een 'Verklaring omtrent gedrag' door bestuursleden en trainers, maar wordt ook vorm gegeven door de aanwezigheid van Jeannet tijdens verschillende trainersoverleggen, het regelmatig plaatsen van nieuwsberichtjes over dit thema en meer aandacht voor de gedragscodes binnen de vereniging. Deze krijgen op de nieuwe website bijvoorbeeld een veel duidelijkere plek.

Ook de atletiekunie is bezig om sociale veiligheid een belangrijker onderwerp te maken. Zij deelden o.a. dit bewustwordingsfilmpje.

Op deze wijze hopen we als vereniging samen te kunnen werken aan Veilig en vertrouwd sporten bij Hylas.


Jeannet Kant - Vertrouwenspersoon AV Hylas is bereikbaar via: j.kant@k-ca.nl of 06-22338407
Frank Koomen - Vertrouwenscontactpersoon Atletiekunie is bereikbaar via: frank.koomen@atletiekunie.nl