Laat de zon maar schijnen!

28 jun 2018 - Voor Hylas kan de zon gaan schijnen. 66 zonnepanelen liggen er op het dak van het clubgebouw. Op deze manier draagt ook Hylas mee aan een duurzame toekomst. Natuurlijk is het de bedoeling dat de zonnepanelen de vereniging zelf ook iets gaat opleveren. Volgens de berekeningen zal de investering binnen 4,5 jaar worden terugverdiend.

Met de lage spaarrentes van tegenwoordig was het voor het bestuur een logische stap om op zoek te gaan naar duurzame investeringen. Groene energie lijkt daarvoor een prima keuze. Na onderzoek welke vorm dat ging krijgen heeft bestuur gekozen voor zonnepanelen van de firma Green Facility.

LED-verlichting voor de baanverlichting is ook onderzocht en op het gebied van warmtewinning heeft Hylas al enige faciliteiten in de vorm van zonnecollectoren. Daarnaast is het niet ondenkbaar dat het warmtenet in Alkmaar zich in verband met het naastgelegen bedrijventerrein ook richting onze kant uitbreidt.

De zonnepanelen van Green Facility worden op een speciale manier geïnstalleerd. Een iets kostbaardere montage, maar wel één met meer rendement. De panelen worden namelijk niet niet in serie geschakeld (het zwakste paneel zou dan opbrengst bepalen), maar parallel. Op die manier heeft de installatie nauwelijks last van: 1) schaduw, 2) een paneel dat toch iets sneller slijt dan verwacht of 3) vervuiling door bijvoorbeeld vogels.

Laat de zon nu maar schijnen!