Jetske van Kampen wint Runnersworld Crosscircuit

13 dec 2017 - Afgelopen zondag vond met de st. Georgecross in Spierdijk de laatste ronde van het Runnersworld Crosscircuit plaats. Vlak voordat de sneeuwbuien losbarstten waren alle lopers gefinisht en kon het eindklassement worden opgemaakt. Jetske van Kampen kwam daarbij als winnares bij de vrouwen senioren uit de bus. Het Runnersworld Crosscircuit bestaat uit vijf wedstrijden in de kop van Noord-Holland. Allen over onverhard terrein, maar wel met totaal verschillende parcoursen. Van de blubber in het Dijkgatbos via de duinen en strand in Den Helder naar de natte weilanden rondom Spierdijk.

Met haar 18 jaar had Jetske eigenlijk nog met haar leeftijdsgenoten op de kortere crossafstanden kunnen meedoen. Ze koos er echter liever voor om de strijd aan te gaan met de dames senioren op wedstrijden over ongeveer 6km. Vooraf had ze er misschien stiekem op gehoopt, maar echt verwacht was deze eerste plaats niet. Toch was het na haar prestaties op de eerste crossen al geen verrassing meer.

Eind oktober ging het circuit traditioneel van start met de Parkcross in Hoorn. Jetske liet in Hoorn meteen zien wat zij kon, maar moest met een knappe tweede plaats de winst nog aan Margriet Berkhout laten. Tijdens de Dijkgatboscross in de Wieringermeer ging Jetske er meteen vanaf de start vandoor. Vergezeld door Remco Bruin en Walter Klanker wist zij een gat te slaan met de achtervolgers en liep ze uiteindelijk solo naar de overwinning. Langzamerhand kreeg ze de favorietenrol toebedeeld. Die druk bleek Jetske echter prima aan te kunnen want ook tijdens de laatste 3 wedstrijden hield zij zich dapper staande tegen haar concurrenten. In Den Helder durfde zij het als enige aan om vanaf het strand omhoog in de aanval te gaan. 
In de eindstand bleef Jetske met 7 punten de tien jaar oudere ex-TDR-atlete Manon Kruiver (Nova) voor. Margriet Berkhout (Nova) werd derde en Daniëlle van Dorth (Hylas) pakte de vierde plek.

Bij de mannen was Jeroen Swinkels goed op stoom. Helaas moest hij door een blessure de laatste wedstrijd aan zich voorbij laten gaan, waardoor hij de zo goed als zekere derde plaats net miste. Ferdy van der Heide werd zesde in de eindstand.

Bij de jeugd waren er ereplaatsen voor Lana Broers (1e meisjes 10-12jr), Luca van Diepen (2e jongens 16-19jr) en Nina van Diepen (3e meisjes 16-19jr). 

Foto:  Sjoerd de Roos