Sportpsychologie

Iedere sporter weet dat een basisvoorwaarde om topprestaties te kunnen leveren is, dat je jezelf goed weet te concentreren, je het juiste spanningsniveau hebt, zelfvertrouwen hebt en gemotiveerd bent. Maar dat wil nog niet zeggen dat dit ook altijd lukt op de belangrijke momenten!

Schieten er allerlei onrustige gedachten door je hoofd tijdens de wedstrijd, word je afgeleid door van alles en nog wat, gieren de zenuwen door je lijf, ben je bezorgd over de gevolgen van verliezen, zakt je zelfvertrouwen tot onder het vriespunt of ben je bang om fouten te maken? Vind je het lastig om altijd de motivatie op te brengen om te gaan trainen of vind je eigenlijk van jezelf dat je het nooit goed doet. Dan kun je zeggen dat je niet in de optimale toestand bent om jouw topprestatie te leveren!

Je bent niet de enige. Uit gesprekken met sporters blijkt dat het overgrote deel regelmatig last heeft van concentratieverlies, zenuwen, weinig zelfvertrouwen of motivatieverlies. Dat kan ook anders! Het zou toch prettig zijn als je leert hoe je om gaat met wedstrijdspanning. Dat concentratie niet iets is wat je overkomt, maar dat je vat hebt op de momenten dat je gefocust moet zijn. Dat je tools hebt om je zelfvertrouwen op te vijzelen. Kortom, dat jij de touwtjes in handen hebt.

Heb je interesse?

Het probleem is dat we in Nederland (nog) niet zo gewend zijn om mentale vaardigheden gestructureerd te trainen. We trainen ons rot op techniek, tactiek en conditie/fitheid. Het mentale aspect dat moeten we dan in de praktijk zelf maar uit vinden. Sporters denken vaak dat je voor mentale training wel in een hele diepe dip moet zitten. Niets is echter minder waar: mentale training is juist voor sterke sporters die een uitzonderlijke prestatie willen leveren!

Hylas is daarom een samenwerkingsverband aangegaan met sportpsycholoog Edith Rozendaal van Sportgek. Edith heeft sporters begeleid (individueel of in groepsverband) uit allerlei takken van sport en heeft een eigen praktijk in Alkmaar. Voor meer informatie en het maken van een afspraak kunt u contact met Edith Rozendaal opnemen of kijk voor meer informatie kijk op haar website.